Hem
Tjänster
Om
Blygsamma rader
Kontakt
Recension "Anything goes" VK 140528
Gospelkonsert med Samuel Ljungblahd 140329
Körturné tillsammans med Anna Stadling april 2013
Recension "I decembernatten" VK 121206
Recension "I decembernatten" VF 121203
Recension "Älskade barn" ur tidningen Spira 120209
Premiär "I hetaste laget" 120204. Västerbottenskuriren
Grace Gospel - Elvisturné. Västerbottenskuriren 100325
Älskade barn. Mellanbygden 111228


Viktig hyllningskiva med funktion

BYGDEÅ
Hon har en historia som verkligen berör, Petra Falk i Bygdeå som nyligen släppt en cd med sånger och ett vishäfte med samma titel, Älskade barn. Texterna och sångerna låg i lådan i flera år tills Petra Falk fick klart för sig att hon har något viktigt att berätta.

Petra Falk är musiker med både lång erfarenhet och gedigen utbildning. Hon har skrivit låtar i 20-års tid och medverkar bland annat i Robertsfors Musiksällskaps uppsättningar. Men tidigare skrev hon alltid låtarna på något sätt efter skolboken. Projektet Älskade barn är något helt annat.
- Det här kom till i relationen mellan mig och mina barn. Ibland var det vissa händelser eller situationer som gjorde att sångerna kom till. Ibland kom melodierna först. Jag skrev inte för att skriva låtar. Jag skrev för att låtarna själv ville finnas. De fyllde ett behov och kom till mig, säger Petra Falk.

Stor betydelse
Vi träffas i hennes kök i bostaden i Bygdeå. Bredvid Petra sitter sonen Gabriel och äter kvällsfika. Ganska snart står det klart att sången alltid haft mycket stor betydelse mellan Petra och hennes två barn, Gabriel och Benjamin. Gabriel pratade inte mycket som liten. Men sjöng gjorde de tillsammans. Och Petra berättar om en händelse när sonen ramlat på dagis och brutit armen. Petra körde honom in till sjukhuset, blev visad in på ett rum och satt där bredvid när Gabriel tyst bad henne att komma närmare.
- Närmare, sa han sen igen när Petra flyttat sig en bit.
Han upprepade det en gång till tills Petra var riktigt nära och frågade:
- Är det bra så?
-Ja. Sjung mamma.
Det blev sedan sången "Nära, närmare" som finns på skivan.

Häfte med dikter
Petra Falk sjunger själv på skivan. Musiker är André Jacobson och Jonas Holmström. Till skivan hör också ett sånghäfte med dikter som Petra skrivit. Titeln "Älskade barn" säger egentligen allt om materialet som innehåller små betraktelser och tankar kring barn och förälderns relation till barnen.
Boken är vackert illustrerad med foton av Therese Å Bergqvist och hela materialet andas kärlek. Men det har inte alls varit självklart att det skulle bli publicerat för en större publik. Petra skickade in materialet till ett förlag och blev refuserad. Materialet låg sedan i många år i pianostolen men Petra var helt nöjd bara med att ha gjort sångerna. Tills en dag på hösten 2010 som skulle förädra allt.
 
Gav ut själv
Petra var på en begravning för en väninna som var mycket sorglig då väninnan som begravdes själv var ung och hade barn. Men prästens ord blev något som Petra tog med sig.
- Han sa: Hon finns inte bland oss längre, men vi andra finns kvar. Därför tror jag det är vår uppgift att ta reda på varför vi finns kvar. Gå och ta reda på vad som är din uppgift och gör den, berättar Petra. 
Det gjorde hon och tog kontakt med folk hon kände och började att i egen regi producera skivan och boken Älskade barn.
- Bit för bit och med hjälp av goda vänner så har jag lyckats med det här, säger Petra Falk.

Fyller funktion
Och hon har redan fått bekräftelse på att hennes verk berör. En av de anställda på tryckeriet i Norrbotten frågade Petra på telefon om det var hon som skrivit texterna i sånghäftet. 
- Det här är det finaste jag bundit sade han på bredaste norrländska och berättade att han tänkt läsa upp en av dikterna på dotterdotterns dop.
Petra Falk är själv sin hårdaste kritiker. Men idag kan hon stolt säga att materialet är bra.
- Det fyller en funktion, säger hon.

Lars-Göran Halvdansson, Mellanbygden 111228